Wybrane dania – przepisy kulinarne

Poniżej kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów na dania kuchni arabskiej, które już zawsze będą kojarzyć mi się z konkretnymi miejscami w Jordanii. Znajdziecie też tutaj przepis na risotto z dynią, na które polowałam w małej restauracji Joz Hind, w której najczęściej jadłam kolacje.

Zupa z soczewicyZupa z soczewicy

Zdrowa i najlepsza na zimowe dni. Ten przepis uzyskałam ze strony www.beitsittijo.com.

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Ponieważ zawiera dużo białka, z powodzeniem zastępuje mięso. Dlatego też jest lubiana przez wegetarian, sportowców i pracowników fizycznych. Jest bogata w różne wartościowe dla naszego zdrowia składniki: kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor, żelazo, ma też niski indeks glikemiczny.

Przepis na 4-5 porcji

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka (niepełna) pomarańczowej soczewicy (ja zrobiłam z zielonej, wyszła równie dobra)
  • 1 drobno posiekana mała cebula
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Jako dodatek do wykończenia potrawy

  • sok z 1 cytryny
  • grzanki z chleba pocięte w kostkę
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)

Przepłukać soczewicę i zostawić do namoczenia w wodzie na przynajmniej ½ godziny. Zeszklić cebulę na oliwie z oliwek aż stanie się przezroczysta, dodać czosnek i podsmażyć. Kiedy soczewica będzie miękka i zwiększy objętość, należy ja odcedzić i wrzucić do garnka z cebulą, wymieszać.

Dodać wodę aby pokryła soczewicę(można dodać wywaru z kurczaka lub warzywnego), zagotować i gotować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut do momentu kiedy soczewica zwiększy swoją objętość. Następnie ponownie dodać wody, pokrywając składniki i gotować przez kolejne 20 minut do zgęstnienia. Dodać sól, pieprz, kminek i (opcjonalnie) curry.

Zblendować zupę na gładką masę.

Na koniec dodać sok z cytryny, grzanki i sumak.

Gotowe!

Jordański chlebekChleb pita z zaatarem

W styczniu pogoda spłatała nam figla, spadł śnieg, który Amman powitał wielkim zdziwieniem. Ponieważ, pomimo kilkukrotnych opadów podczas ostatnich lat, miasto udawało, że taka sytuacje jego nie dotyczy, nie było zupełnie przygotowane na żywioł w postaci kilku centymetrów śniegu; brak infrastruktury do odśnieżania, zimowych opon, na mieszkańców miasta spadł strach niczym przed zbliżającym się „Armagedonem”. Przerażeni temperaturą, która spadła do +2 ºC, opadami śniegu zamknęli się w domach, odwołali imprezy, zamknęli sklepy, firmy i urzędy. Władze miasta ogłosiły zakaz wychodzenia z domu po godzinie 17. Taka sytuacja trwała tydzień. Wszyscy mieszkańcy hotelu pochowali się  w swoich pokojach; po śniadaniu, które mieliśmy w zwyczaju jeść razem, hotel pustoszał. Co w takiej sytuacji robić? Odpowiedź brzmi: upiec chleb.

Przepis znalazłam na stronie internetowej jednego z moich znajomych z Ammanu. Dodałam Zaatar. To często spotykane danie na śniadanie albo szybki lunch. I pyszne.

Zaatar to bardzo popularna na Bliskim Wschodzie przyprawa składająca się z oregano, tymianku, sumaku, kuminu, sezamu i soli.

Przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka drożdży (ok 15g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Połowę ciepłej wody zmieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę i sól, a następnie dodać zaczyn, urabiając ciasto. Kiedy składniki połączą się a ciasto będzie miękkie, zostawić w ciepłym miejscu przez ok. 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować małe placki i posypać zaatarem.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C; ciasto powinno doznać „szoku”. Piec ok 10 minut.

Pumkin rosottoRisotto z dynią (Pumpkin risotto)

Na koniec danie zupełnie nie jordańskie jednak które zawsze będzie kojarzyło mi się z Ammanem. Nie przepadam za dynią jednak kiedy spróbowałam wersji serwowanej przez Lucę w Joz Hind w Jobel Webdeh oszalałam na punkcie tej potrawy. Jak dotąd nie udało mi się wyciągnąć przepisu od Mistrza jednak po powrocie starałam się odtworzyć ten włoski smak odkryty w Ammanie. Oto przepis:

Składniki:

  • Szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • szklanka ryżu (do risotto)
  • bulion (ciepły)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • parmezan
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • można dodać blue cheese jeżeli lubicie

Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek (można dodać łyżkę masła) , dodać ryż i smażyć kilka minut (ok 3-5 min w zależności od ilości ryżu). Gdy ryż będzie podsmażony dodać trochę bulionu, poczekać aż odparuje. Następnie wrzucić dynię i gotować na małym ogniu, podlewając bulionem przez 15-20 minut. Ryż i dynia powinny pozostać al dente. Posypać obficie parmezanem i natką pietruszki.

Proste, szybkie, pożywne.

Polecam schłodzone Chardonnay albo Chablis do tego dania. I już możemy przenieść się do uroczego Joz Hind w Ammanie albo jak kto woli do słonecznej Italii.

Herbata z wodą różanąHerbata po irańsku (z wodą różaną)

I jeszcze jedno wspomnienie weekendowych poranków w Jabel Webdeth, podczas których prawie wszyscy obcokrajowy z okolicy, którym hotele nie serwowały śniadań w piątkowy poranek i kilku studentów z pobliskiego Institut Francais gromadziło się w jedynej otwartej o tej porze kafejce vis-a-vis Patisserie Fayrouz.

Składniki:

  • czarna (turecka) herbata
  • woda różana
  • dużo cukru

Jak powiedział mi właściciel cafe herbatę należy przyrządzić w proporcjach 10-20ml wody różanej na 100ml mocnego naparu czarnej herbaty. Herbatę pije się bardzo słodką z małych szklaneczek najlepiej w towarzystwie przyjaciół rozmawiając najlepiej o wszystkim.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s